رادیو آلمان: از زمان انتخابات مسئلهساز ریاست جمهوری در ۲۲ خرداد سال گذشته، هزاران ایرانی به ترکیه گریختهاند. به گزارش روزنامهی «تاگس اشپیگل»، بسیاری از این ایرانیان، شکایت دارند که وزارت اطلاعات آنها را تهدید و تعقیب میکند.
شهر کوچک نیغده در مرکز ترکیه، معمولا برای سرویسهای مخفی خارجی اهمیتی ندارد. با این همه، به گزارش روزنامهی آلمانی «تاگس اشپیگل» در ماههای اخیر گهگاه سروکله جاسوسان جمهوری اسلامی در این منطقه آشکار میشود. هدف آنها، تعقیب مخالفانی است که از زمان انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته به این سو، ایران را ترک کردهاند.
تعقیب دانشجویان و روزنامهنگاران
گریختگان از سرکوب در ایران، در خاک ترکیه انتظار انتقال به کشورهای دیگر و آغاز یک زندگی بهدور از خطر را میکشند. تاگس اشپیگل مینویسد که بسیاری از آنها، از شرایط زندگی خود و تهدید جاسوسان جمهوری اسلامی شکوه دارند.
“رجب کورکوت” عضو انجمن همبستگی با پناهجویان و فراریان نیغده گفته است که تنها از زمان انتخابات ریاستجمهوری تا امروز، ۳ تا ۴ هزار ایرانی، به ترکیه وارد شدهاند. انجمن همبستگی، در نیغده به پناهجویان ایرانی کمک میکند.
به گفته کورکوت «بیشتر فراریان دانشجو یا روزنامهنگار هستند. ماموران امنیتی جمهوری اسلامی، این گروه را در ترکیه تعقیب میکنند. حتی برخی از ایرانیان گزارش دادهاند که از سوی جاسوسان ایرانی تهدید شدهاند. یک ایرانی گفته است که پس از مصاحبه با یک خبرنگار خارجی، سه مرد او را غافلگیر کرده، چاقو زیر گردنش گرفته و او را تهدید کردهاند.»
۳ سال انتظار
اغلب ایرانیان، تا پذیرش درخواست پناهندگی خود از سوی کشورهای امن، باید سه سال در ترکیه بمانند. روزنامهی آلمانی تاگس اشپیگل مینویسد که دولت ترکیه تنها این پناهجویان را تحمل میکند، اما کار دیگری برایشان انجام نمیدهد. پناهجویان اجازه کار ندارند و باید هر چند روز یکبار خودشان را به پلیس محلی معرفی کنند. خیلی از آنها فقط برای این که زنده بمانند، به کارهای سیاه پناه میبرند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است:«ایرانیها به ندرت در ترکیه فعالیت سیاسی دارند. هفته گذشته گروهی از آنها دست به تظاهرات در برابر سفارت ایران در آنکارا زدند و خواستار آزادی زندانیان سیاسی کشور خودشان شدند. به ادعای مسئولان وزارتخارجه ترکیه، ایران تاکنون ترکیه را برای استرداد فراریان تحت فشار قرار نداده است.»
تعهدات بینالمللی ترکیه
بهرغم این ادعا، تاگس اشپیگل اضافه میکند که مسئولان ترکیه تا به حال بارها کوشیدهاند ایرانیان را به کشورشان باز گردانند. دیوانعالی حقوق بشر در استراسبورگ تا به حال چند بار از ترکیه خواسته است که پناهجویان را به ایران باز نگرداند، زیرا مستردشدگان را فشار شدید و حتی بعضا مجازات مرگ تهدید میکند. ترکیه به عنوان عضو شورای اروپا متعهد به اجرای احکام دیوانعالی حقوق بشر است.
“سینان ارگان” رئیس بنیاد سیاسی ترکسام در آنکارا به خبرنگار تاگس اشپیگل گفته است:«همه تلاش آنکارا و تهران این است که مناسبات نیک خود را با این موضوع به خطر نیاندازند. آنها به این انتقادها خو گرفتهاند.»
دلایل مناسبات خوب ترکیه و ایران
تاگس اشپیگل در پایان گزارش خود مینویسد: «مناسبات دو کشور در سالهای گذشته همواره بهتر شده است. ترکیه یکی از نخستین کشورهائی بود که در سال گذشته پیروزی تردیدآمیز احمدینژاد را به رسمیت شناخت. در ماه ژوئن امسال، ترکیه به قطعنامه تحریم ایران در شورای امنیت رای منفی داد.»
بنا به تفسیر اشپیگل، رهبران ترکیه معتقدند امکان نفوذ آنان در مناقشه اتمی ایران اجتناب ناپذیر است. ایران برای جلوگیری از انزوای شدیدتر بینالمللی به ترکیه نیاز دارد. درگیری بر سر مخالفان ایرانی مقیم ترکیه، تناسبی با این استراتژی ندارد.
رئیس انستیتوی سیاسی ترکسام آنکارا به خبرنگار تاگس اشپیگل گفته است:«گهگاه ایران خواستار دستگیری و استرداد یکی از مخالفان خود در ترکیه میشود. اما این فقط یک فرمالیته است. تهران انتظار اجابت خواسته خود را ندارد و میداند که ترکیه نمیتواند بدون زیرپا نهادن قراردادهای بینالمللی خود مخالفان را بازگرداند. از سوی دیگر ترکیه مراقب است که مخالفان جمهوری اسلامی در خاک ترکیه دست به حرکات اعتراضی نزنند.»